Vinjegården kjøpesenter er en god arbeidsplass i Bø.

Vinjegården kjøpesenter er en god arbeidsplass i Bø.

Jan Andersen flyttet til Bø i 1977 sammen med kona Sølvi, som er opprinnelig herfra. Han har vært medeier av Vinjegården Kjøpesenteret siden oppstarten i 1998. Men det var ikke for gitt at det var dette han skulle jobbe med når han først flyttet til Bø.

Jan jobbet tidligere i verkstedindustrien. Han har blant annet vært med på byggingen av hurtigruteskipet Vesterålen som ble bygget i Harstad. Dette var forøvrig det siste skipet til Hurtigruten som ble bygget i Norge. Da det begynte å gå nedover med verkstedindustrien i Norge på 80-tallet, måtte Jan tenke i nye baner. Valget falt på dagligvare, og i 1984 startet han dagligvarebutikk et steinkast unna der Vinjesenteret ligger i dag.
«Verkstedindustrien og økonomien rundt denne næringen gikk nedover. Jeg måtte finne noe annet, og da ble det dagligvare. Folk må jo ha mat. Det var en helt annen tid på 80-tallet. Da var det fullt av små dagligvarer langs gaten her på Vinje» mimrer Jan.

I 1998 åpnet det seg en ny mulighet. Jan og svigerbroren Pål kjøpte Vinjegården og gjorde det om til kjøpesenter. I dag er det fem forskjellige butikker på senteret med rundt 25 ansatte.
«Vi er mange som jobber på senteret og dette gjør oss til en stor arbeidsplass i Bø kommune. Alle bedriftene har en stabil og god inntekt, og jeg tenker det er rundt 4000 besøkende på senteret hver uke», forteller Jan.

HEG_1159-Edit

Til tross for en rolig start på året, har sommeren vært formidabel. Fra midten av juni til midten av august har det vært stor trafikk på Vinjesenteret.
«Norske turister legger igjen mer penger hos oss enn utenlandske. Juli måned er større enn desember når vi tenker på omsetning. Matbutikken og malerbutikken Happy Homes hadde en spesielt bra omsetning våren 2020» forteller Jan fornøyd.

Jan mener at fremtiden til Vinjesenteret ser lovende ut. Det holdes jevnlige sentermøter hvor butikkene diskuterer forskjellige aktiviteter de ønsker i løpet av året. Og nå er det julehandelen som står for dør. Lørdag 14. november var senteret pyntet klart til jul. Nisser, juletrær og lys skal sikre god julestemning for de besøkende.
«Fremtiden til Vinjesenteret ser lys ut. Dagligvarebutikken Spar har investert i elbillader. Vi ønsker å være litt i forkant med tanke på miljøet. Dette er den eneste elbilladeren i Bø, og den aller første i hele Vesterålen. Folk kan lade bilen sin mens de tar turen innom oss. Selv om vi er i en liten kommune skjer det mye spennende i Bø nå», forteller Jan.

Jan har rukket å bli 67 år men har ikke planer om å trappe ned med det første. Han trives med å arbeide, og kan informere om at helsa enda er god. Det er høy arbeidsmoral blant de ansatte på senteret, hvilket er noe som gjør senterlederen Jan veldig fornøyd.
«Vi er en god miks av forskjellige aldersgrupper og ingen er redd for å ta i et tak. I tillegg er det veldig lite sykdom blant de ansatte her. Det er vår kultur og noe vi er veldig stolte av», avslutter Jan.