Travel og etterspurt rørlegger

Travel og etterspurt rørlegger

Det er kul på veggene hos Halvard Henriksen (53). Det blir ingen ferie i år på den etterspurte rørleggeren som nå vil ansette flere i selskapet.

 

Da Halvard var ferdig med grunnskolen, i 1981 begynte han på Maskin og mekaniker-linja ved yrkesskolen på Melbu.

Etter endt yrkesskole og avtjent verneplikt søkte han både på rørleggerlinja på Sortland og teknisk fagskole i forsvaret.

– Jeg kom inn på begge og valgte da å trekke lodd for å avgjøre hvor veien videre skulle gå. Resultatet ble rørleggerlinja på Sortland hvor jeg gikk ut i 1986. Det er slett ikke sikkert at jeg hadde vært her nå om loddtrekningen hadde gitt et annet utfall, sier Halvard ettertenksomt.

Som ferdig utdannet rørlegger arbeidet han først en kort periode hos entreprenør Pål Pedersen, før han valgte å dra til Nesodden og arbeide for Norges eldste rørleggerkjede Comfort i avdelingen deres der.

– Jeg har aldri tjent så mye penger som jeg gjorde den gangen. Vi fikk vanlig fagarbeiderlønn, med tillegg etter klokken 16. Men vi fikk jobbe så mye vi ville, så det ble 12-timersdager. Slik holdt jeg på i halvannet år før jeg reiste hjem igjen til Bø for vaktmesterjobb i Bøhallen, forteller Halvard.

Etter vaktmesterjobben dro han ut av bygda igjen, til Kirkenes som rørlegger hos T. Seyffart. Der ble han i 1 år før han igjen valgte å reise hjem, i 1991.

– Hjemme i Bø hjalp jeg rørlegger Åsmund Ludviksen en periode før jeg dannet eget firma i 1993, Halvard Henriksen Rør og Sanitær.

– Som selvstendig næringsdrivende slet jeg i denne perioden med folk som ikke gjorde opp for seg. Jeg tapte mye penger på flere prosjekter. Kanskje var jeg også for snill. Jeg lærte etter hvert en hel del om hvem jeg skulle levere tjenester til.

Fotografi av rørlegger Halvard Henriksen ved kontorbordet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Rundt tusenårsskiftet var jeg imidlertid dyktig lei av å tape så mye penger og fant ut at jeg heller skulle søke meg arbeide i Trondheim. Der kunne jeg egentlig velge å vrake i tilbud i rørleggerbransjen. Jeg gjorde jo alt innenfor rørleggerfaget, også kontorarbeidet med anbudsregning og det som hørte til.

– Men så kom Kjell-Ottar Larssen inn i bildet. Vi kjente hverandre godt. Han hadde brukt meg en del gjennom sitt selskap Industriservice. ”Jeg skal kjøpe deg opp. Vi må ha deg her i Bø. Du kan ikke dra”, sa han. Jeg trodde jo bare det var tull. På det tidspunktet arbeidet jeg i lokalene som Politiet skulle leie ved Straumekrysset, forteller Halvard.

– Så fikk jeg plutselig en telefon fra regnskapskontoret Kvestor, som det het den gangen. Der satt Torbjørn Torbjørnsen og Kjell Ottar. ”Nå må vi bli enige om prisen”, sa Kjell-Ottar. ”Hva er det du sier, mente du det du sa?”, svarte jeg. ”Selvsagt”, svarte Kjell-Ottar. ”Og det er jo greit at jeg kjøper både lageret ditt og bilen, men du må jo også være med, fortsatte han.

 

Bø Rør og Sanitær

I år 2000 ble Bø Rør og Sanitær etablert som en avdeling under Industriservice.

– Der ble jeg i 5 år, og vi hadde evig nok å gjøre, forteller Halvard.

I forbindelse med utbyggingen av Bøheimen fikk Bø Rør og Sanitær et større oppdrag som underentreprenør til HARAS, Harry Andersen Rørleggerforretning AS.

– Jeg fikk egentlig finjobben der, spesielt legekontorfløya med montering av utstyr og lignende. Det var et flott oppdrag, rent og fint å holde på.

Under denne byggeperioden måtte Industriservice legge inn årene.

– Jeg var på ferie i Piteå da jeg fikk en telefon om det. Hva i all verden skulle jeg gjøre. Det gjenstod fortsatt mye arbeide på Bøheimen. Jeg sov ikke den påfølgende natta. Det ble mange telefoner.

– Løsningen ble enkeltpersonforetaket mitt som lå i dvale, som ikke var lagt ned. Etter avtale med bostyre og bank overtok jeg med dette selskapet og stevnet videre.

(Reportasjen fortsetter under bildet)

Fotografi av Halvard Henriksen ved butikken og servicebilen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egne lokaler

Senere tok Knut Rabben kontakt og spurte Halvard om han kunne være interessert i å overta hans virksomhet.

– Vi samarbeidet jo en del og henvendelsen kom nok som en følge av det. Innledningsvis var jeg skeptisk og syntes han la lista for høyt med hensyn til pris.

Etter noe fram og tilbake ble de til slutt enige og Halvard overtok bygget, på tampen av 2013.

Da etablerte jeg Bø Rør og Sanitær som et aksjeselskap og pusset opp bygget med visningslokaler, utstyr og baderomsinventar i første etasje og leilighet i etasjen over.

Halvard leverer alt av rørleggertjenester både til nye og gamle hus. Gjennom selskapet Bø Rør og Sanitær tilbyr han baderomsutstyr, baderomsinnredninger og sanitærutstyr. Halvard selger også renseprodukter for boblebad og jacuzzi.

Skulle det være noe du har bruk for med hensyn til varme, ventilasjon og sanitæranlegg og Halvard ikke har det på lager, ja da bestiller han det for deg.

Halvard driver selskapet alene og har ikke anledning til å stå i butikken, men tar du kontakt på forhånd for å se på utstillingen eller annet, kan dere gjøre en avtale.

Fotografi av rørlegger Halvard Henriksen i et badekar.

Gjennom selskapet Bø Rør og Sanitær tilbyr Halvard Henriksen baderomsutstyr, baderomsinnredninger og sanitærutstyr. Halvard selger også renseprodukter for boblebad og jacuzzi.

 

Vil ansette flere

– Nå er jeg på jakt etter flere rørleggere, gjerne to stykker.

– Jeg er jo ute døgnet rundt for å arbeide.

– Det har så langt ikke lyktes meg å finne aktuelle kandidater til stillingene. På landsbasis har vi et underskudd på 1200 rørleggere. I denne bransjen er det stor etterspørsel etter fagarbeidere, kvalifiserte personer med utdannelse.

– Jeg kan godt ansette utlendinger, men de må kunne snakke godt norsk.

En av Halvards sønner, Mathias (20) har tatt fagbrev, men han arbeider nå hos Nilsson Haras.

– Han gikk lærlingetiden sin hos dem og er nå fast ansatt. Der får han utfordringer i store prosjekter, nyttig erfaring vel verdt å ta vare på. Vi får se hva det blir til på sikt med Mathias. Jeg ønsker jo å få ham inn hos meg etter hvert.

– Den andre gutten min, Christer, har fagbrev i sveising. Han kunne jeg også ha tenkt meg å ta inn i selskapet mitt. Da kunne vi holdt på litt med denne typen oppdrag også. Dette er etterspurte tjenester som kanskje også vil innebære litt reising.

Christer Henriksen arbeider nå som vaktmester i Bøhallen.

 

Stor etterspørsel

– Vi får se. Nå har jeg fokus på rørlegging og har kul på veggene her med hensyn til etterspørsel. Egentlig skulle jeg gå på ferie nå, men den er avlyst. Det blir ikke noe ferie i år, sier Halvard og ler godt.

– Det var i grunnen kun det første året som rørlegger at jeg måtte dra ut av bygda for å få tilfredsstillende med oppdrag og arbeide. Nå trenger jeg ikke det. Oppdrag utenfor Bø tar jeg kun for kompiser.

Halvard synes det er positivt at rørleggerfirmaet Jonny Valle er kommet til Bø.

– Etterspørselen er så stor at vi er nødt til å være to rørleggerbedrifter i bygda. Andre rørleggerbedrifter får også oppdrag i Bø. Det er nok å gjøre.

– Jeg har som sagt behov for flere ansatte. Det ligger en rekke boliger ute for salg, så mulighetene for de som ønsker det er med andre ord så absolutt til stede.

Halvard trives veldig godt med yrket sitt.

– Skulle jeg gjort noe annet, måtte det kanskje ha vært helse- og sosialrelatert, få arbeide med folk.

– Jeg trives med folk og er i det store og hele i godt humør. Jeg har fått ord på meg for å være en humørspreder, og det tar jeg med meg. Det er hyggelig å høre, sier Halvard.

 

Gå til kontaktopplysninger for Bø Rør og Sanitær.