Opplevelsene i fokus

Opplevelsene i fokus

«Huset på yttersiden» på Ringstad setter opplevelsene i fokus. Reiselivsbedriften holder åpent hele året og de ansatte sover bare i november. Vertskapet har 10 års jubileum og opplever stadig større tilstrømning av turister og besøkende som finner veien til denne perlen på østsiden av Bø.

Her tilbys et vidt spekter av aktiviteter. På sommeren kan turistene nyte fiskelykken i ro og mak. Vertskapet stiller opp med kajakk- eller båter for de som har lyst på et nytt eventyr, hele året. Fotoworkshops og RIB-safari, nordlysjakt, skreifiske eller en sykkeltur langs blomsterkledde enger. Utstyr, opplæring og guide er inkludert om ønskelig. I restauranten serveres det kulinariske opplevelser basert på ferske lokale råvarer, en koselig møteplass for lokalbefolkningen og reisende. Ringstad er balsam for sjelen.

Ann Karina Jakobsen (51) kommer opprinnelig fra Skrolsvik på Senja. Hun flyttet til Tyskland da hun var 21 år. Der skulle hun komme til å bli i 19 år. I Tyskland fant hun partneren sin, Ian Robins (53). De traff hverandre i forbindelse med sin felles friluftsinteresse, på en telttur. Ian kommer opprinnelig fra England og ble utplassert i Tyskland som engelsk soldat 17 år gammel. De bodde i Europas største industriområde, Ruhr.

– Vi hadde begge trygge gode jobber i Tyskland, men jobbet egentlig alt for mye. Etter hvert ble det klart for oss at vi ønsket å flytte ut av Ruhr-området og starte opp noe sammen. Vi hadde lyst til å flytte tilbake til naturen, enten til England til de landlige omgivelsene i Cornwall hvor Ian kommer fra, eller nordover til min hjemplass, forteller Ann Karina.

– Vi ventet til barna ble så store at de hadde noe de skulle sagt. Ian har to barn fra tidligere forhold og jeg har et barn fra et tidligere forhold.

– I mellomtiden utdannet vi oss innenfor bedriftsetablering og friluftsliv, forteller Ian.

På sin søken kom de to over Ringstad Sjøhus som lå ute til salgs på Finn. Det ble etablert dialog og etter noe fram og tilbake ble de enig med eieren Bjørn Ringstad om å reise til Bø for å drive Ringstad Sjøhus i eget selskap.

– Vi tok sjansen og reiste hit uten at vi noen gang hadde vært her tidligere, forteller Ann Karina og ler hjertelig.

– Vi kvittet oss med det meste som vi hadde i Tyskland, kappet tampene og dro til Bø, sier Ian.

En søster av Ann Karina, som bor i Vesterålen, ble sendt for å sjekke ut Bø og Ringstad og kunne melde tilbake at det bare var å komme. Det er helt fantastisk vakkert her, lød tilbakemeldingen.

Gjestene stod nærmest på døra fra første dag. Kort tid etter at Ann Karina og Ian var på plass, tok folk kontakt for å spørre om de kunne komme og spise lunsj.

Arctic Char

Kulinariske opplevelser i restauranten.

– Vi hadde egentlig ikke tenkt å drive restaurant her. Vi ble kastet ut i det på grunn av etterspørselen, men fikk heldigvis tak i en dyktig kokk som hadde arbeidet her tidligere, Annbjørg Danielsen. Hun lærte oss ganske raskt hvordan det skulle gjøres.

– Vi hadde jo egentlig bare tenkt å drive med overnatting og naturopplevelser Fisketuristene stod nærmest på trappa, noe vi slett ikke hadde tenkt å satse på. Vi hadde ikke kunnskap om dette. Det ble en bratt læringskurve, forteller Ian.

– Det ble den eneste inntekten det først året, dette og litt på restauranten. Nå er fisketurismen på vei ut her. Det er naturopplevelser vi ønsker å satse på.

Bedriften gikk til anskaffelse av egen RIB i fjor, noe som viste seg å være et godt kjøp.

– Vi legger mye av driften opp rundt den, med naturopplevelser og safariturer av forskjellig karakter. Vi har jo en helt fantastisk natur her. Fjordene og skjærgården, de bratte fjellene. Hellfjorden er bare helt utrolig. Det er nok mange bøfjerdinger som ikke vet om den, hvor vakkert det er.

Huset på yttersiden får stadig flere tilreisende også sjøveien, spesielt fra nabokommunen Hadsel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

June Langås tar imot i resepsjonen.

– Vi samarbeider med turoperatører som er spesialisert på Skandinavia og turopplevelser her. Turistene kommer først og fremst fra Tyskland, Nederland, Spania, Frankrike og Sveits. Boking.com fyller opp øvrige ledige dager, sier Ann Karina.

– Tyskerne vil gjerne gjøre bokingen via et reisebyrå. De er opptatt av å gjøre bestillingen i samtale med en turoperatør. Spesielt på vinteren er det slik. Hvis de reiser fra Europa til Nord-Norge vil de ha et mellomledd. De vil ha en guide. De vil vite hvem som henter dem og tar vare på dem mens de er her. Det er like eksotisk for dem å komme hit som det er for oss å reise til Afrika. Skal vi reise på safari i Afrika vil vi også ha en guide. Vi tør ikke gjøre det alene. Den samme følelsen har tyskerne for Nord-Norge om vinteren. Om sommeren er det litt annerledes. De liker å ha opplegget organisert, spesielt når det er første gangen de er her. For tyskerne er det også vanskelig å finne bedriftene på nettet. Reisemålenes nettsider er ofte på norsk, med noe engelsk. Det er ikke enkelt for de som snakker andre språk. Det er vanskelig å finne fram på egen hånd.

 

– Vi har en fordel som behersker norsk, engelsk og tysk, sier Ann Karina.

– Booking.com booker kun overnatting. Da handler det ofte bare om å komme her for å overnatte. Vi er mer interessert i samarbeidet med turoperatørene og kundene som blir her over flere dager.

– De fleste turene som vi selger er inkludert overnatting og aktiviteter. Også de som for eksempel kommer hit med leiebil for å være her i tre dager før de dra videre til Lofoten eller Senja. De tar vi gjerne med på kultur- og aktivitetsopplevelser her i Bø, for eksempel til Hovden for å se på når fisken blir hengt på hjell eller for å se på midnattsola, alle strendene i Bø, den råe naturen, besøk hos mannen fra havet og friluftsgalleriet og fuglesafari i RIBen på halv etter hel pensjon.

fullsizeoutput_1142

– For denne sommeren har vi nå for eksempel 38 forhåndsbookinger for grupper på kajakktur. Da kommer Ian til å bo i kajakk, sier Ann Karina.

– Vi tar dem naturligvis med opp på fjellet. Det går døgnet på tamp.

– Når sover dere?

– I november, sier Ian og ler godt.

«Huset på yttersiden» har vært fullbooket fra januar ut mars måned. Så fulgte en roligere april før det tok seg opp igjen. Om vinteren er det nordlysturisme.

– Disse turistene kommer hit og er her fra 4 dager til en uke med litt forskjellige tema. Noen er på ren fotoreise. Ian arrangerer fotoworkshop og er ute og fotograferer sammen med dem til alle døgnets tider. På dagtid, mens vi venter på mørket og nordlyset, gjør vi fot- eller trugeturer avhengig av snøforholdene, med bålkos og grilling. Det er veldig populært. Vi håper jo på snø de første månedene av året, men det varierer, og da må vi bare være mer kreative. Og det er ikke vanskelig i Bø. Turistene blir supertilfredse uansett vær. Ørnesafariturene våre er nesten alle gjestene med på. Om vinteren er ørna veldig sulten, og da kommer de ganske så nærme for å få seg en liten smakebit, til turistenes begeistring. Det er få som har sett ørna på kloss hold. Det er en spesiell opplevelse.

– Vi har også en annen gåsehudeffektopplevelse på lur for gjestene våre. Innerst i Hellfjorden fryser det gjerne til med et tynt islag som følge av ferskvannet som renner ut med elva der. Ian bruker å svinge inn der med RIBen for så å stoppe motoren slik at det blir helt stille. Turistene forberedes på dette øyeblikket på forhånd. Da knekker isen innover med påfølgende ekko i fjellene. Den opplevelsen gir turistene gåsehud. Dette fungerer som en ekstra overraskelse på ørnesafarien som i seg selv er en gåsehudopplevelse.

– Vi har også en flott gapahuk her på Ringstad med stor bålpanne. Den bruker vi aktivt på kveldene grupper av turister. Det er ganske så eksotisk å bare sitte der å nyte stjernehimmelen og nordlyset om vinteren eller den deilige sommeren.

Huset på yttersida sysselsetter 4 personer på heltid. Nå i sommer blir de 5.

– Erwin kommer nå og skal være her i sommer som kokk, noe han også har gjort her tidligere. Det er Ikke så enkelt å finne kokk, men Erwin hadde anledning og det er vi takknemlig for.

Ann Karina og Ian nyter livet på Ringstad. Det blir lange dager, men de får jobbe med det de liker aller best, på verdens fineste sted. I år har de 10-årsjubileum som vertskap på det idylliske stedet. Det blir ganske sikkert flere jubileer på Ringstad.

 

Gå til kontaktopplysninger for Huset på yttersiden.