Kreativiteten blomstrer

Kreativiteten blomstrer

Perle Betta er en liten, koselig smykke- og hobbybutikk med Nord-Norges kanskje største utvalg av smykkedeler. Nye varer klargjøres daglig som følge av gullsmed Elisabeth Søbergs idèmyldring og kreativitet.

 

– Jeg har alltid vært glad i håndarbeid.

Jeg er utdannet gullsmed filigransarbeider. Det vil si at jeg har tatt utdannelsen min innen bunadssølv før reformen i 1994, en reform i det norske skolesystemet som ble satt i verk fra skoleåret 1994/1995. Da jeg tok denne utdannelsen var den på åtte fag. Jeg var med i det siste kullet før reformen som forenklet studiet betydelig, forteller Elisabeth.

Filigransarbeideren, som gjorde bøfjerding av seg i 2007, kommer opprinnelig fra Vestlandet, fra Åkra i Karmøy sør for Haugesund. Elisabeths svigerfar Odd kom fra Søberg. I forbindelse med et besøk i Bø forelsket hun seg i lyset og klimaet her.

– Jeg følte sjelefred langt ut i hårtuppene, og den gangen hadde jeg langt hår, minnes Elisabeth.

– Da jeg kom hjem igjen, sa jeg at jeg ville flytte til Bø. Tidligere hadde jeg hele tiden vært tydelig på at jeg ikke skulle nordover, så da var det mange som lurte på om jeg var riktig vel bevart.

Dette var i 1999. Åtte år senere ble den endelige beslutningen om å flytte tatt. Ektemannen Bernt-Ove Søberg ble med og de to flyttet til Bø.

På Vestlandet er det vesentlig mer fuktig og rått samt mer pollen i lufta, når det er sesong for det. Klimaet var avgjørende viktig for beslutningen om å kjøpe hus på Kleppelva.

Fotografi av utstilling hos Perle Betta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elisabeth er hektet på perler og Betta er en forkortelse av navnet, derav firmanavnet Perle Betta.

– Jeg begynte å sy perlebroderier da jeg var 14 år. Så begynte jeg å sy bunad da jeg var 17 år. Tre år senere tok jeg fatt på gullsmedutdannelsen. Den første delen av utdannelsen ble tatt i Bergen. Siden gikk turen, via ett år i lære på Gol, til Elvebakken i Oslo.

Elisabeth lager det meste av smykker. Ørepynt, halskjeder, armbånd og fotlenker for å nevne noe. Det meste med unntak av ringer og brosjer.

– De fleste tenker nok om gullsmedfaget som et renslig fag, men slik er det ikke. Det er nesten det samme som en svartsmed, dog med mye mer finmekanikk. Du står med skinnforkle og smir med en halvmeter lang gassflamme. Men jeg sliper ikke steiner og perler selv. De bestiller jeg ferdige.

Elisabeth har designet og laget to smykkekolleksjoner, Hjertepaletten med hematitt og lava, samt Vårglede med glass. Begge seriene er nikkelfrie.

– Jeg er stein gal, men smykkesteiner er veldig kostbare. Glassperler er jo mye billigere og du får helt andre farger.
Du får for eksempel ikke rødt i stein. Da er det jo kun rubin som egentlig er oransje.Fotografi av smykker fra Perle Betta

I butikken til Perle Betta finner du det som du ikke finner andre steder. Elisabeth lager smykker i sølv, stein, perler og glass, samt i nikkelfritt metall. Smykkene blir tilpasset brukeren i lengder, fasong og farger etter ønsker.

Elisabeth setter seg gjerne ned sammen med kunder for å se på hva som passer til vedkommende. Føler du for eksempel tilknytning til en spesiell type stein, ser Elisabeth gjerne på hvilke smykkeløsninger som kan tilrettelegges for deg med akkurat din stein.

– Nylig hadde jeg en dame på besøk her som skulle i bryllup. Hun hadde selskapskjolen med seg. Sammen så vi på smykkekombinasjoner som passet til henne og kjolen, spot on.

– Det er det fine med Perle Betta. Du får det laget slik det passer for deg, etter dine ønsker.

Slike konsultasjoner gjøres utenom åpningstid, etter nærmere avtale.

– Slik får du fred og ro til å prøve ut, tenke og vurdere, sier Elisabeth.

Perle Betta har åpent hver onsdag fra klokken 12 til 16. Ellers etter avtale.

– Så fremt jeg er hjemme, er jeg stor sett tilgjengelig gjennom dagen.

Fotografi av demonstrasjon av spesialverktøy for å fjerne ring fra finger.

Skulle uhellet være ute, og du måtte ha behov for å fjerne en ring som sitter fast, så har Elisabeth spesialverktøy for å sage ringen av, uten å skade fingeren.

Skulle uhellet være ute, og du måtte ha behov for å fjerne en ring som sitter fast, så har Elisabeth spesialverktøy for å sage ringen av, uten å skade fingeren.

Utvalget er stort i den lille butikken som hun har etablert hjemme i huset sitt på Kleppelva. Butikken, som ble åpnet utpå nyåret i 2016, bugner av smykker for en hver anledning.

– Postmann Roy har etter hvert båret ganske mange kilo med perler og smykkestein til gårds, sier Elisabeth og ler godt.

I 2017 åpnet hun nettbutikk for produktene sine, perlebetta.no

Elisabeth er også aktiv på facebook og viser fram ideene og produktene sine der. Hun inviterer ofte til salg og giveaways, så det kan lønne seg å stikke innom for å ta en titt.

Filigransarbeideren reparerer også smykker.

 

 

(Reportasjen fortsetter under bildet)

Fotografi av verkstedet til Elisabeth Søberg i Perle Betta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Selv om jeg ikke kan reparere alt, har jeg fagkompetansen til å hjelpe kunden videre. Arvegods og gaver betyr ofte mye. Ved skader, kan noe enkelt repareres, andre ting dessverre ikke. Det er gratis å spørre om råd, så det er bare å ta kontakt.

Elisabeth er også Husflidshåndverker og syr bringeduker og belter til Hardangerbunaden. Heimen Husfliden er hennes største kunde, et kundeforhold som har vart i over 20 år. Elisabeth leverer også til en god del andre systuer rundt omkring i det ganske land samt private.

Disse produktene sys i toppetasjen, med utsikt mot Gaukværøya og Lofotfjellene.

– Her finner jeg roen og koser meg med hobbyen, samtidig som det stadig dukker opp nye ideer til smykkedesign, sier Elisabeth.

 

Gå til kontaktopplysninger for Perle Betta.

Filigransarbeider Elisabeth Søberg i butikken sin