Hele nordre Nordlands Radio Bø

Hele nordre Nordlands Radio Bø

Den lille lokalradioen vår feiret 30 års jubileum i fjor. En helt fantastisk frivillig innsats, en unik radioentusiast og kulturprisvinner, og en standhaftig styreleder har i høyeste grad bidratt til at Radio Bø er sterk i troen på at de også skal overleve overgangen til en framtid med DAB.

Radio Bø ble etablert som andelslag av en håndfull ildsjeler, med ønske om en helt lokal radio for innbyggerne i Bø kommune. Den aller første sendingen gikk på lufta i 1986, søndag 9. mars klokken 17. Da gikk mr. Radio Bø, Ted Ivar Paulsen i 7. klasse på folkeskolen og var en ivrig radiolytter. Innledningsvis ble det kjørt testsendinger på frekvensen. Av og til var det lyd, av og til ikke.

– Jeg var veldig fascinert av dette, forteller Ted Ivar.

Skoleelevene ved Straume skole fikk i oppdrag å rydde på loftet.

– Der skulle det bli nærradio, ble vi fortalt. Det synes jeg hørtes veldig spennende ut. Det ble båret opp diverse utstyr og vi var naturligvis svært nysgjerrige. I hvert friminutt sprang vi opp der for å se og følge med på det som skjedde.

På dette tidspunktet drev Pål Antonsen og Ted Ivar med piratradio i kjelleren hjemme hos foreldrene til Pål. Antenna hadde de i flaggstanga til Steinar og Vigdis.

– Utpå høsten sa jeg til Pål at vi måtte avvikle piratradiovirksomheten, for nå skulle jeg begynne i Radio Bø. Jeg tok kontakt med daværende redaktør Wiveca Wilhelmsen og fikk beskjed om at jeg kunne få begynne som telefonvakt på søndagssendingene.

Ted Ivar fikk låne nøkkel til lokalene og leke seg med teknikken og spakene. Han flyttet nærmest inn i lokalene. Da han forsvant etter et juleball ble det iverksatt en leteaksjon. Da bestemora spurte om det var lys oppe på loftet på Straume skole, hvilket det viste seg å være, ja da var det selvfølgelig der Ted Ivar var å finne.
Da elevene på ungdomsskolen ble orientert om de forskjellige mulighetene for videreutdannelse, tenkte den unge lokalradioentusiasten at det var helt unødvendig. Han hadde klart for seg hva han skulle bli.

Ted Ivar søkte på Kokk og Servitør på Melbu, en videreutdannelse som aldri ble påbegynt.
I stedet ble det praksisplass gjennom arbeidskontoret på Radio Bø etter endt folkeskole, før han til slutt ble fast ansatt.
Vi må trygt kunne slå fast at Ted Ivar har gått gradene i Radio Bø. Han beskrives som selve klippen i dette fenomenet og det var ingen som protestert høylytt da han fikk velfortjent heder og ære i form av kulturprisen i fjor, det året radioen hadde sitt 30 års jubileum.

Siden oppstarten har Radio Bø vært i kontinuerlig drift, samtidig som svært mange andre lokalradioer har blitt avviklet. Sortland i 2004, Andøy i 2008 og Lødingen i 2012. I 2002 utvidet Radio Bø driften ved å overta lokalradiokonsesjon for områdene Sortland, Andøy og Lødingen. Med dagens sendenett når Radio Bø også lyttere i store deler av Hadsel, Øksnes og Hamarøy, samt noen deler av Lofoten.
Hovedinntektene i driften er radiobingo og reklame. Radioen har også tradisjonelt støttet seg på frivilling lisens fra sine lyttere.

– Det er to ting som har vært vesentlig viktig for oppbyggingen av Radio Bø, sier lokalradioens styreleder Arne Osnes.

– Det er alle de frivillige som har stilt opp fra dag 1 og det er Ted Ivar.

– Vi skylder alle de frivillige som har stilt opp for oss opp gjennom alle disse årene en kjempestor takk. De har ikke fått ei krone i betaling og det er ikke skrevet kjøregodtgjørelse, sier Ted Ivar.

– Vi har også vært velsignet med et knippe med utrolig stabile, lojale og gode positive ansatte og medarbeidere. Det har vært en sann fryd. Det er også viktig, sier Arne.

Radio Bø har i dag 3 fast ansatte.

I en lytterundersøkelse svarte 42 % av de spurte at de lyttet til Radio Bø «daglig eller flere ganger i uka». 52 % av de spurte var i alder mellom 19 og 60 år.

Radio Bø er også del av Bø kommunes beredskapsplan, og dermed del av viktige elementer i eventuelle krisesituasjoner i kommunen. Radio Bø utgjør også en enkel måte for kommunen å informere innbyggerne på, ved nyheter og overføring av for eksempel kommunestyremøter. Radio Bø overfører også kommunestyremøter for Sortland.

– Basert på lytterundersøkelse og bruk av Radio Bø, kan en hevde at Radio Bø er viktig. I tillegg sysselsetter Radio Bø 3-4 årsverk, og utgjør dermed en god bedrift i Bø kommune, sier Arne.

Hvis det er noe Ted Ivar vil sette fingeren på, som han kunne ønske seg annerledes, så er det savnet etter å kunne ringe til noen når teknikken svikter, når lynet slår ned i en eller flere av radioens 13 antenner og lignende problemer oppstår. For også her er det Ted Ivar som må trå til. Han er ikke bare radiostemmen. Han er journalisten, kontoristen, teknikeren, masteklatreren, ja han er poteten som trår til i alle radioens ledd. Arbeidsdagen varer gjerne fra halv åtte om morgenen til halv seks på kveldstid. Noen ganger kortere, som regel lenger.

Arne Osnes har vært lokalradioens trofaste styreleder i 16 år. Han har også flere år bak seg som styremedlem.

– Arne har gjort en stor jobb for radioen opp gjennom årene, og nå jobber han tungt med DAB-satsingen, en satsing vi ikke kommer utenom, sier Ted Ivar.

Stortingets beslutning om overgang fra FM til DAB medfører også at Radio Bø må gå over til sending over DAB-nett. Og den lille lokalradioen kan ikke henge seg på noen av de store aktørene i markedet, som for eksempel NRK. Radio Bø må bygge eget DAB-nett. Dette vil koste flere millioner kroner. Radio Bø har søkt og fått innvilget konsesjon for Ofoten, Lofoten og Vesterålen. Styrelederens arbeide med søknader om tilskudd har vært svært viktig for veien videre.

(reportasjen fortsetter under bildet)

DABsender

DAB-sender

– Når vi med disse søknadene nå er innvilget 1,8 millioner kroner, er nok dette et uttrykk for at Medietilsynet tror på det vi gjør og har gjort. Jeg tror nok også at de ser at vi har et godt omdømme, sier styrelederen.

– Inntil at vi får begynne å plassere sendere har vi bare en simulering på hvor langt de når. De erfaringene som NRK nå gjør seg med at de må opp med vesentlig flere sendere enn de først trodde er urovekkende.

Utstyret som Radio Bø må ha i bunnen koster om lag 300 000 kroner. Hver sender koster 150 000 kroner.

– Om vi må ha like mange sendere i Vesterålen som NRK, ja da snakker vi om et skrekkscenario med kostnader opp mot 10 millioner kroner for utbygging i konsesjonsområdene våre, sier Arne.

– Vi har rom innenfor nåværende finansiering til en satsing på de 10 første senderne som skal dekke så mye som mulig av det området vi i dag dekker med FM.

(reportasjen fortsetter under bildet)

DABantenner

De første senderne med tilhørende utstyr ligger klar for montering. Utbyggingen begynner i Vesterålen til våren og følges opp i folkerike områder i Lofoten og Ofoten i løpet av året.

Målsettingen er en rimelig god dekning i konsesjonsområdene, en dekning som kalkuleres til 6 millioner kroner. Dette klarer ikke den lille lokalradioen alene. Derfor appellerer de nå til gode hjelpere og givere i konsesjonsområdene.

– En radio for tre regioner vil også generere nye løpende utgifter, blant annet i form av linjeleie og årlige avgifter for konsesjoner og sendetillatelser, hvilket igjen krever nye inntekter. Det vil stilles krav til innholdet og krav til en større bedrift i antall ansatte. Dette blir spennende, men vi er sterk i troen på at Radio Bø har en fremtid.

 

Gå til kontaktopplysninger for Radio Bø