Gjør hverdagen enklere for kommune-Norge

Gjør hverdagen enklere for kommune-Norge

Kommune-Norge har de siste årene blitt mer og mer digitalisert og behovet for gode digitale løsninger er sterkt tilstede. I 2014 etablerte gründer Halvor Walla bedriften Framsikt, en leverandør av digitale løsninger og systemer for analyse, planlegging, økonomistyring, rapportering og virksomhetsstyring for kommunene.

Walla valgte seg ut Bø i Vesterålen som base for bedriften, en bedrift som har vokst kraftig i løpet av seks år. Framsikt teller i dag 53 ansatte fordelt på kontorer i Bø, Sandvika og India. “Målet med de tjenestene vi leverer er å gjøre hverdagen til kommunene enklere ved å samle all intern informasjon på ett sted. Løsningene våre er tilgjengelige og intuitive og brukerne kan logge seg på hvor som helst og når som helst. Det eneste de trenger er en datamaskin,” forteller Walla.

Produktet “Framsikt-løsningen” inneholder ulike moduler og verktøy. Hver kommune velger de modulene som passer best til deres virksomhet. I dag bruker over 100 kommuner Framsikts verktøy for økonomiplaner, og over 150 kommuner analyseverktøyene. Snart er også alle Vesterålskommunene brukere av Framsikt. “Vi i Framsikt er en ekstremt kundenær bedrift. Vi utvikler produkter som kunden har behov for,” forteller Åsa Elvik, drifts- og administrasjonsansvarlig i Framsikt. “Det er krevende å navigere i kommunale sakspapirer, men systemet vårt gjør det enklere å forholde seg til disse,” beskriver Elvik, som selv tidligere har jobbet i kommunal sektor.

Elvik beskriver Framsikt som en spennende bedrift. “Det er nesten ikke til å tro at det finnes en slik bedrift i Bø,” bemerker hun og legger til at hun forøvrig ikke har vært bostedsregistrert noen andre steder enn her. “Det viser bare at det faktisk er mulig å lage seg en karriere i Bø,” sier hun, tydelig stolt av heimkommunen sin. Til Bø har også Sissel Ringstrøm funnet veien. Sissel jobber opprinnelig som seniorrådgiver på Framsikts avdeling i Sandvika utenfor Oslo, men nå skal hun tilbringe et halvår i Bø. “Jeg har fått mange gode tips om hva som er verdt å utforske i Bø og også råd om hvordan jeg kan hanskes med mørketiden som kommer,” forteller hun. Sissel har allerede vært på fjelltopper i Bø og fått forespørsel om å være yogainstruktør i høst. “Jeg gleder meg til fortsettelsen,” sier hun og smiler godt.

Framsikts Bø-avdeling har 19 ansatte og er en viktig bedrift for kommunen. Bedriften tiltrekker seg jevnlig nye ansatte, deriblant unge, nyutdannede mennesker som vil være med på det teknologiske eventyret i Bø. “Rekruttering er viktig for Framsikt og i samarbeid med Egga Utviklings trainee-program, Look North, finner vi spennende kandidater,” forklarer Åsa. “Som trainee hos Framsikt skal man få muligheten til å utvikle seg i selskapet,” forteller hun og legger til at kompetansen til traineene er svært verdifull. Sissel stemmer i: “Traineene er utrolig flinke. Nyutdannede har stor verdi, spesielt i starten, fordi de stiller gode spørsmål i denne fasen. Da er det viktig å høre nøye etter. For er det noe de ikke skjønner, er det sikkert andre som også sliter med å skjønne det samme. Da må vi gå rutinene våre etter i sømmene og forklare ting på en bedre måte.”

Året 2020 har etter forholdene gått bra for Framsikt, mens utfordringene har vært større for kundene deres. “Kundene våre, kommunene, har vært svært berørt av covid-19-pandemien og det har vært spesielt å jobbe med dem i denne tiden. Tiden kommunene skulle bruke på å jobbe internt med Framsikt-systemet, har gått til større og viktigere anliggender. Da er det viktig at vi i Framsikt er en god og tilstedeværende partner,” forklarer Åsa, som ser fram til å kunne få møte kundene, ikke bare over nett og telefon, men også fysisk igjen.

Elvik kikker ut over det myldrende kontorlandskapet hos Framsikt i Bø. “Vi tenker nokså likt, kommunene og vi i Framsikt. Vi deler synet på hva som er den viktigste ressursen. Mennesker. Folkene våre er vår viktigste ressurs. Og i Framsikt jobber det mennesker som elsker å være i utvikling. Det er kilden til suksess,” avslutter Åsa.