Gir puls til Bøfjerdingene

Gir puls til Bøfjerdingene

For over to år siden startet Randi Merete Hanssen og Tanja Lockert Larssen opp treningssenteret BøPuls. Her tilbyr de ulike saltimer med flinke instruktører. 

Da Randi var ferdig i sin stilling hos Sortland Arbeidssenter, snakket hun med Tanja, som planla å utdanne seg som personlig trener, om at de hadde lyst å starte noe nytt. På fjelltur kom ideen om et treningssenter.

– Jeg og Tanja har gått mye turer og gått på fjellet sammen. Det var på en fjelltur vi var på at vi begynte vi å snakke om felles interesser innenfor aktivitet og trening. Da kom ideen om at vi kanskje skulle prøve å starte opp et treningssenter, forteller Randi.

Mye arbeid
Arbeidet med å få i gang treningssenteret begynte for alvor julen 2014. De kjøpte opp utstyret som tidligere stod på Havmannen treningssenter (som ble nedlagt etter brann i bygget). På Straume fikk de leid lokaler og ordnet det i stand.
– Det var ei særdeles krevende og morsom tid å pusse opp her. Dagene fløy av gårde. Vi var her i mange timer for dag, forteller Tanja.
Randi drev kafè vegg i vegg med treningssenteret. Tanja startet på utdannelsen som personlig trener og samtidig fikk hun seg jobb som avdelingsleder i Aleris. Dette viste seg å bli hektisk og krevende.
– Studiene var mer omfattende enn jeg så for meg, også med tanke på at jeg hadde mye annet som foregikk samtidig men nå er det glemt, sier Tanja.

Bredt utvalg saltimer
Det som tilbys på treningssenteret er stort sett saltimer med instruktører.
– Vi har ulike timer hvor man får trent styrke med vekter, styrke med egenkroppsvekt, kondisjon, treninger som går på både koordinasjon og styrke, også tilbyr vi spinning, forteller Randi.
For å ha så mange ulike saltimer å velge mellom trengs det instruktører. Instruktørene på BøPuls har en voksen snitt alder i forhold til andre treningssentre. Det vil si at de har lang erfaring og kunnskap om det de holder på med.
– De fleste av instruktørene våre er pedagoger, så de har ei lang erfaring med å instruere og lære bort, sier Randi. Hun forteller også at noen av instruktørene er sertifiserte for den treningen de holder på med.
I tillegg til ulike saltimer kan de som ønsker ha egentrening på senteret. De har ulikt treningsutstyr som vektmanualer, strekk, slides, bildekk, tredemøller og spinningssykler. Med en nyutdannet personlig trener på senteret går det også an å bestille tilpassede timer.

Trening for alle
Da de startet treningssenteret så de for seg at det skulle passe for alle.
– Uansett om man aldri har trent før så skal man kunne føle seg vel når man kommer inn her hos oss og trener sammen med oss, sier Randi.
Sammen ønsker de å ha fokus på trening, helse og trivsel. Det er alle slags folk som trener hos dem, men den største aldersgruppen er 35-50år.
– De som trener her er veldig stabile og har et godt treningsmønster. De fleste trener her flere ganger i uka, sier Randi. Den siste tiden har det både ungdommen og menn fått øynene opp for BøPuls. Det ser Randi og Tanja positivt på.

Skiller seg ut
Det brede utvalget av saltimer er det som gjør at BøPuls skiller seg ut fra andre treningssenter i området. De har saltimer mandag til fredag, og gjerne 2-3 timer om dagen.
– Dette gjør at man hele tiden kan få veiledning på riktig retning. I tillegg har man hele tiden noen som pusher deg, det er viktig for noen. Man blir inspirert, sier Randi.
Joker Eidet sponser BøPuls med frukt og grønt. Dette blir satt stor pris på hos de som trener der, og hvis det ikke er frukt på treningen blir det alltid etterspurt.

Sosialt
Det beste med å drive treningssenter synes Randi og Tanja er at man blir kjent med mange nye mennesker, at man får glede andre og se mestringsfølelsen deres. I tillegg synes de det er fint å få se framgangen hos medlemmene.

(reportasjen fortsetter under bildet)

BøPuls

– Det er artig å se de menneskene som kommer inn på prøvetime og ser ganske slukøret ut, men så blir de bare hektet på å trene, sier Randi.
– Vi er her for å trene, men man kan også være sosial. Noen ganger ønsker man å prate mye, og andre gangen mindre, men det er helt greit på et treningsstudio. Det er en fin uforpliktet sosial arena å være på, sier Tanja.

Ulike pakketilbud
Hos BøPuls tilbyr de mange ulike pakketilbud på trening. De har blant annet et tilbud som heter «BøPuls boost kondisjon».
– Vi selger 4 uker med treninger der du får tatt en kondisjonstest, og man får et treningsopplegg som man skal følge. Dette innebærer blant annet spinning, intervalltrening og styrke intervall. Det skal gi godt gi godt grunnlag for å øke kondisjonen, sier Randi.
Hun legger til at de bare selger den pakken og at man ikke trenger å være medlem i BøPuls for å være med.
BøPuls tilbyr også et livsstilendringkurs som heter ”Freeliving”. I oppstartperioden av BøPuls tok Tanja dette kurset, fordi man trenger å ha deltatt selv på kurset for å kunne holde det for andre. Freeliving er et kurs som tar for seg kosthold, fysisk- og mental trening. Noen av kursene går over 6-8 uker, mens noen kurs går over 1 år.
– Dette kurset skal gi deg endringene som du trenger for å legge om kostholdet og begynne å trene og å få gode treningsvaner, forteller Randi.

Trener for å kunne bli gamle
I dag må man oppsøke fysisk aktivitet, mens for 70 år siden måtte man prøve å skjerme seg fra for mye fysisk aktivitet.
– Fysisk aktivitet har betydning for sykdom og levealer. Mange kunne unngått sykemeldinger og «vondter» hvis de hadde trent, sier Tanja.
Randi legger til at det ikke er snakk om å trene hardt hver dag, men det er snakk om den anbefalte daglige fysiske aktiviteten.
– En halv time hver dag er anbefalt, sier hun.
Randi og Tanja trener ikke for å holde seg ung, men for å kunne bli gamle.
– Man trener ikke for å holde seg ung, men man trener for å takle det å bli eldre. Det er et poeng. Et annet poeng er at hvis man ikke tar seg tid til å ta vare på seg selv, så blir man tvunget til å ta seg tid til å være syk, sier Tanja.

Ut i naturen
Da Randi var barn brukte de alltid å gå på søndagsturer opp i marken. Dette tiltok seg igjen da hun ble voksen og fikk barn. Hun begynte med å gå korte turer på fjellet, og det utviklet seg til å bli lengre og tyngre turer. Å komme seg ut i marka og på tur er noe Randi og Tanja anbefaler til alle.
– Vi fronter veldig mye friluftsliv og det å bevege seg ute. Gjennom disse livsstilkursene har vi fått personer som er begynt å bruke naturen. Det er ingenting som er bedre enn det, sier Randi.
De mener at uansett hvor bra treningsstudio vi har så er det fantastiske turmuligheter i Bø i kombinasjon med trening.

(reportasjen fortsetter under bildet)

BøPuls

– Å være ute i frisk luft og få luft i nesen er viktig. Det er forskjellige måter å slappe av på. Jeg tenker at det er en sånn bevisstgjøring hver enkelt som ikke er fysisk aktiv burde tenke på, sier Tanja.
For Randi er det å gå tur og være ute i naturen avslapping.
– Enten jeg går tur i fjæra, på fjellet eller sykler en tur slapper jeg av. Alt som er negativt kobler jeg ut. Jeg puster inn frisk luft. Bruker sansene, synet mitt, opplever naturen og lukt. For meg er dette avslapping, forteller Randi. Hun legger til at denne formen for avslapping er noe så mange som mulig burde få oppleve. Det å finne roen i naturen.

«Nordlæningan for Kibera»
Bøpuls støtter «Nordlæningan for Kiberia». Det er en gruppe opprettet av Nina Albrigtsen som støtter fattige barn i Kiberia. Dette skal gi dem mulighet til å få gå på skole og ta utdanning. Tidligere har Randi og Tanja arrangert treninger og en betalt fjelltur til inntekt for disse barna. Nå planlegger de et loppemarked for barn inne i treningsstudioet på BøPuls.
– Her kan barn selge klær og leker som de ikke bruker lengre. Pengene går uavkortet til «nordlæningan for Kiberia», forteller Randi.

Framtidig samarbeid
For tiden jobber BøPuls med å få til et samarbeid Athletic Nord på Sortland.
– Det har kommet etterspørsel fra ungdom som lurer på om hvis man trener på Athletic Nord, trenger man da betale full pris på BøPuls, forteller Randi.
Dette tilbudet går ut på at de som trener på Athletic Nord skal enten få reduserte priser eller klippekort på BøPuls. Det betyr også at de som trener på BøPuls skal få et tilbud på Athletic Nord. I tillegg skal BøPuls få låne utstyr hos dem.
– Vi skal ha det sånn at vi får låne utstyr hos dem, men da skal noen av våre instruktører dra til Sortland å ha saltimer. Det er stort behov for det der, sier Randi.

Gode tilbakemeldinger
Randi og Tanja får veldig gode tilbakemeldinger hos de som er å trener på BøPuls. Deltakerne er fornøyd, de synes det er et godt miljø og dyktige instruktører. De får også tilbakemeldinger om at flere ønsker trening på dagtid.
– Dette er noe vi prøver å få gjort noe med, sier Randi.
Det kommer også tilbakemeldinger om at folk vil ha treninger senere på kvelden. Dette er en større utfordring fordi det er vanskelig å få tak i instruktører som ønsker å ha timer etter klokken åtte.
– Gruppen er ikke så stor at vi klarer å imøtekomme dette enda. Vi prøver heller å møtes på halvveien. Det at vi kanskje kan legge inn noen treninger senere av og til er aktuelt, sier Randi.

 

Gå til kontaktopplysninger for Helsehuset Bø AS