En gang frisør, alltid frisør

En gang frisør, alltid frisør

Grete Willassen Hanssen visste allerede som 12-åring hva hun ville bli, og hun har ikke angret et sekund på yrkesvalget. Hun har arbeidet med saksen i 46 år og har ingen planer om å gi seg.

 

Grete er født og oppvokst ved Straumsjøen og skjebnen ville det slik at hun etter 19 år flyttet hjem igjen, til det samme huset.

– Jeg bestemte meg veldig tidlig for hva jeg skulle bli. Jeg tror ikke jeg var mer enn 12 år. Hjemme fikk vi slippe til og prøve oss med alt mulig. Strikking, brodering, vi sydde klær, rullet og klippet hår. Det må være der jeg fant ut at jeg likte det.

Etter framhaldsskole og realskole ble det et år på folkehøgskole i Harstad, mens hun ventet på å bli gammel nok for opptak til yrkesskolen i Tromsø.

– Jeg tok fatt på frisørutdannelsen i Tromsø, høsten 1972. To år senere begynte jeg som lærling i Salong Hans Petter. Denne frisørsalongen var veldig nyskapende for sin tid. De tenkte salongdrift på en helt annen måte. Jeg var kjempeheldig som fikk jobbe der. Svenneprøven tok jeg i 1975, og fortsatte i samme salong etter det.

– Pappa prøvde å snakke økonomi med meg. Han var nok ikke sterk i troen på at yrkesvalget ville gi tilstrekkelige inntekter. Men jeg ville ikke høre på det øret. Jeg var ikke opptatt av økonomien i valget. Jeg var bare overbevist om hva jeg ville bli. Pappa hadde nok litt rett. Frisørene fikk ikke spesielt godt betalt for sine tjenester da jeg begynte på skolen i Tromsø, men på midten av 70-tallet fikk yrket et betydelig lønnsløft. Hos salong Hans Petter fikk vi også provisjon utover grunnlønn, provisjon for å stå på. Slik sett var jeg heldig, jeg startet på et tidspunkt hvor det skjedde mye i bransjen, også med moter og klippeteknikk. Siden har jeg vært nøye med å følge utviklingen og kurse meg selv etter behov.

– I Tromsø fikk jeg etterhvert familie og en liten frøken. Vi bestemte oss for å flytte til Finnsnes og der ble vi i to år før vi flyttet til Borge i Vestvågøy, hjemplassen til min første mann. Siden flyttet vi til Leknes og ble der i 4 år. Der fikk jeg en liten gutt til, men samlivet ble vanskelig og til slutt brøt jeg ut.

– På ferie hjemme i Bø ble jeg oppmerksom på at lokalene her ved rundkjøringa på Straume var ledige. Jeg gikk og spurte om jeg kunne leie og fikk ja med en gang. Da bestemte jeg meg for å ta barna med meg og flytte hjem. Huset ved Straumsjøen stod tomt på dette tidspunktet. Mamma og pappa var gått bort. Så dukket Ole-Johnny opp i livet vårt. Der har han vært siden, og det er mitt andre ekteskap.

Ole-Johnny Hanssen og Grete har en datter sammen.

fullsizeoutput_170c

Frisørhjørnet

– Jeg startet Frisørhjørnet i september 1990. I år er det altså 28 år siden. Hvor har alle disse årene blitt av? Jeg synes tiden har gått utrolig fort. Det føles som om det ikke er så lenge siden jeg kom hjem til Bø, men jeg ser jo på barn og barnebarn at tiden går.

– Jeg har altså holdt på med hår siden jeg startet på skolen i 1972, men jeg har aldri angret på valget mitt. Jeg har aldri vært lei. Så lenge jeg har helse til å være her kommer jeg til å fortsette å klippe. Jeg har over hodet ikke lyst til å slutte. Hva i all verden skal jeg da gjøre? Jeg trives veldig, veldig godt med dette.

– Nå har jeg så mye tid til å være her som jeg aldri tidligere har hatt. Alle barna har fløyet av reiret. Nå er det bare jeg og gubben, og tidvis er jeg også helt alene. Ole-Johnny arbeider på redningsskøyte og er borte 4 uker av gangen.

Grete trives kjempegodt i Bø og mener det så absolutt er mulig å drive bedrift her.

– Jeg tror ikke det var så mange som så for seg at det kom til å gå, den gangen jeg startet opp. Men det har gått over all forventning, det har gått kjempebra.

– Jeg styrer skuten selv. Det er veldig greit og kanskje også hovedårsaken til at jeg fortsatt holder på, at jeg får legge opp dagene slik det passer for meg. Dette er et yrke med statisk arbeide og gjennomsnittsalderen er lav. Det er ikke mange frisører som blir gamle i yrket.

– Jeg tror det at jeg arbeider 4 dager i uka og selv bestemmer hvilket press jeg vil legge på meg har vært avgjørende for at jeg fortsatt holder på. I en fase av livet hadde jeg ryggproblemer, men en kiropraktor var løsningen den gangen og etter det lærte jeg egentlig ryggen å kjenne veldig godt. Jeg kjenner umiddelbart hvor grensen går for hvilket press jeg skal utsette meg for. De signalene tar jeg på alvor. Denne råderetten over hverdagen har jeg fordi jeg tar hånd om alt i bedriften selv.

Frisørhjørnet har åpent mandag, tirsdag onsdag og torsdag, med basistid fra 9 til 15. Så plusses det på før og etter, ved behov.

– Jeg er litt fleksibel på den måten.

Grete har kunder i alle aldersgrupper, men den største kundegruppe er godt voksne.

– Det er en kundegruppe jeg trives veldig godt med. Det ser man også etter som tiden går. Til å begynne med hadde jeg mange ungdommer som kunder. Men det handler om at jeg selv har blitt eldre. Ungdommene søker til personer i en alder som de identifiserer seg med. Jeg har passert den grensen for lenge siden. Det er helt naturlig og helt greit. Det er bare å gå tilbake til hvordan en selv tenkte da vi var unge.

fullsizeoutput_1712Grete er dame- og herrefrisør. Hun tilbyr klipping, farging og permanent.

– Jeg har også noe produktsalg. Shampo, balsam og stylingprodukter fra Cutrin. Jeg har holdt meg til denne leverandører nesten hele arbeidskarrieren. Jeg startet egen bedrift i 1982. Cutrin har vært min leverandør fra 1986 og jeg er veldig fornøyd. Med å holde meg til samme leverandøren over lang tid får jeg inngående kunnskap om produktene.

Cutrin Norge er den største frisørgrossisten i Norge, som utelukkende selger sine produkter til frisører. Du finner ikke Cutrin-produkter i dagligvarebutikker.

Cutrin er i Norge den desidert største frisørleverandøren av salgs- og kjemiprodukter, som er spesialutviklet for nordisk hår og hodebunn. Nordisk hårkvalitet kjennetegnes av å være fint og tynt, og det spesielle ved denne hårkvaliteten er at den generelt inneholder færre skjellag enn europeisk hår forøvrig. Til sammenligning er det europeiske håret nesten 50% tykkere enn det nordiske håret. Dette tilsier at denne hårkvaliteten krever spesielle hårprodukter for å oppnå optimale resultater.

– Det var veldig godt å komme hjem til Bø. Jeg var borte i 19 år før jeg kom tilbake. Jeg har ikke angret et sekund på at jeg flyttet hjem igjen. Mange ganger har jeg i stedet lurt på hvorfor jeg ikke gjorde det tidligere.

– Det er så lett å være i Bø med barn. Oppvekstvilkårene her er helt fantastisk. Når en kjenner miljøet og folkene her, det var skjønt å komme hjem til. Det var godt å komme hjem til de gode gamle ansiktene som vi vokste opp med.

– Vi har et godt liv i Bø. Jeg kunne ikke tenkt meg til å flytte herfra. Hvorfor skulle vi det? Det er jo så enkelt å reise over alt i verden for noen dager ved behov, når man vet at hovedbasen er i Bø.

 

Gå til kontaktopplysninger for Frisørhjørnet.