Et senter for fellesskap

Et senter for fellesskap

Jan Andersen (64) er stolt av butikken og kjøpesenteret, og med all mulig grunn. Vinjegården kjøpesenter fremstår i dag som en betydelig arbeidsgiver med stor bredde i tilbudet til bøfjerdinger og tilreisende.

Jan kommer opprinnelig fra Eidsvoll.

– Det var kjærligheten som brakte meg til Bø. Jeg traff Sølvi sørpå og vi tilbrakte 4 år sammen i Bodø før vi flyttet hit i 1977. Vi har altså bodd sammen her i Bø i 40 år nå, forteller Jan som begynte med butikk i 1984, i det som nå er Elkjøp-gården.

– Vi etablerte dagligvarebutikk, kles- og skobutikk og en liten lekebutikk i underetasjen. På dagligvaresiden gikk vi inn i FM-kjeden i 1985. Jeg forstod ganske tidlig at vi måtte inn i et kjedesystem, om vi skulle ha noen som helst sjanse til å lykkes. FM-kjeden var nok det som passet best til den butikkdriften vi hadde da, med 5-6 millioner kroner i omsetning.

– I 1996 gikk vi inn i Ica Norge som en Rimi-butikk, hvilket medførte en økning i omsetningen. Rimi var utrolig populære og store på landsbasis på den tiden.

Kjøpte Vinjegården

Gårdeierselskapet Bø Invest, med Jan Andersen, Sture Pedersen, Jan Eirik Johnsen og Pål Johansen kjøpte Vinjegården i 1998.

– Vi flyttet inn her og startet opp rundt månedsskiftet mai/juni det året. Siden har vi vært her og bygd stein på stein, forteller Jan.

Den delen hvor blomsterbutikken ligger ble solgt. Disse midlene ble benyttet til å ruste opp bygget.

– Det har gått med ganske mange millioner på disse årene for å få bygget til å fremstå som det gjør i dag.

Bø Blomster er likevel med som en del av Vinjegården kjøpesenter i forbindelse med markedsføring og felles aktiviteter.

Mona Pedersen og Vanja Olsen ønsker velkommen til Smak.

Mona Pedersen og Vanja Olsen ønsker velkommen til Smak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vinjegården startet opp med daglivarebutikken og malebutikken Malia. Året etter, i 1999 kom klesbutikken Regine. Åsa Elvik overtok og utvidet konseptet til kombinert kaffebar og klesbutikken i 2009, under navnet Smak.

– For å utnytte lokalitetene i bygget har vi hele veien lett etter andre aktører. I 2014 begynte diskusjonen om vinmonopol å røre på seg. 7-8 aktører lan inn anbud da det ble klart at polet skulle etablere seg i Bø, forteller Jan.

Etter at polet besluttet å åpne butikk i Vinjegården, valgte flere å gjøre det samme. Sparebank 1 Nord-Norge forlot bygget på den andre siden av vegen til fordel for Vinjegården en kort periode, Lunde Images flyttet sitt galleri og atelier fra Straume. I tillegg startet Katie Hanken lekebutikken Småfisk.

Malia har blitt en del av happy homes og gave- og interiørbutikken Heimhusan har også lokaler i kjøpesenteret. Kjøpesenteret ble reåpnet i mai 2015.

– Vi føler egentlig nå at vi har en grei størrelse i forhold til det behovet som er. Vi har fått bredde i tilbudet. Med minibanken er vi 8 aktører. Siste tilskudd på stammen er Posten som kom inn her tidligere i sommer.

Fra Rimi til Spar

– På dagligvaredelen alene er det gjennom disse årene brukt ca 15 millioner kroner på diverse ombygging ved skifte av kjeder, konsept og utstyr, sier Jan.

Høsten 2014 kom nyheten om at Coop hadde kjøpt ICA Norge, som da drev 550 dagligvarebutikker i Norge. Konkurransetilsynet var i utgangspunktet ikke begeistret. Som respons på tilsynets konkurransebekymringer foreslo Coop salg av butikker. Konkurransetilsynet godkjente oppkjøpet i mars 2015. Coop forpliktet seg til å selge 43 butikker til Bunnpris og 50 til Norgesgruppen.

– I tillegg til den daglige driften av dagligvarebutikken, var jeg også tidligere styreleder og daglig leder i franchiseforeningen i Rimi og var med der også i prosessen i forbindelse med at Ica ble solgt. Jeg forhandlet på vegne av alle butikkene i forbindelse med at vi gikk over til Coop, Norgesgruppen og Bunnpris.

– I og med at det var en Coop-butikk allerede i Bø, på Straume, så fikk ikke Coop lov til å ha to butikker så nært hverandre som følge av konkurransesituasjonen. Derfor ble vi plassert i Norgesgruppen og hadde da egentlig valget mellom Kiwi og Spar. Jeg kom til at Spar var et bedre konsept i Bø. Skulle vi beholde ferskvaredisken og det øvrige sortimentet i Kiwi, kjente jeg på at det ville bli ganske så slitsomt. Vi valgte Spar og resultatet så langt viser at det var en riktig vurdering. Kundene er fornøyd. Spar er tilbudsorientert.

– Vi ble Sparbutikk i mai 2015 og det har vært en lykke for oss. Det har ført til økt omsetningen. Vi har også økt på bunnlinja. I år vil netto omsetning uten merverdiavgiften anslagsvis komme på 38 millioner kroner.

Galleri Lunde Images holder til i Vinjegården.

Galleri Lunde Images holder til i Vinjegården.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Høysesong

Det kommer stadig flere på besøk til Bø om sommeren.

– Turistsesongen betyr utrolig mye for oss. Juli måned er for oss som vinter- og skreifisket for fiskerne, med dobling av månedlig gjennomsnittlig omsetning. Turistsesongen strekker seg nå for alvor fra første uka i juni til siste uka i august. Tidligere var den mer konsentrert rundt fellesferien.

Stolt av det som er bygd opp

Jan vet ikke hvor lenge han vil fortsette å arbeide før han går av med pensjon.

– Vi får se, men jeg ser for meg en naturlig nedtrapping. Så lenge firmaet går så godt som det gjør, synes jeg det er litt dumt å selge. Et alternativ er å få tak i en god butikksjef som kanskje kan være en som kan være med å ta over på sikt, hvem vet.

– Jeg trives godt med dette. Jeg liker å ha med folk og ansatte å gjøre. Vi har fått et veldig bra team som jobber her. De ble belønnet med bonus, for første gang nå i år.

14 ansatte har sitt utkomme hos Spar, fordelt på 8 årsverk. Vinjegården har totalt 25 ansatte.

– Jeg er stolt av det som er bygd opp, både på daglivaresiden med Spar og for senteret som helhet. De som jobber her og driver butikk er kjempefornøyde og stolte av å være en del av laget. Ikke tvil om det, sier Jan.

 

Gå til kontaktopplysninger for Spar.
Gå til kontaktopplysninger for Vinjegården Kjøpesenter.