Bromles kiosk planlegger utvidelse

Bromles kiosk planlegger utvidelse

Han er engasjert. Han snakker på inn og utpust. Han er alltid smilende og blid. Kenneth Knedahl (35) tar imot kunder i Bromles kiosk på tredje året og nå planlegges det utvidelse av tilbudet.

 

Det kunne gått galt. Det kunne gått riktig galt med Kenneth som lenge slet med rusproblemer. Veien tilbake til livet har vært kronglete og lang, men til slutt gikk det bra. Takket være familie, venner og støttespiller som aldri ga opp, og ikke minst Kenneth selv, så smiler endelig lykken til den omgjengelige bøfjerdingen som nå også har fått seg kjæreste.

Bromles Kiosk ble etablert utpå nyåret i 2015. Ideen begynte å ta form i en periode av Kenneths liv da han ikke hadde det så greit.

– Vi hadde jo et kiosktilbud her på Vinje og jeg har egentlig savnet et gatekjøkkentilbud her etter at den gamle grillen ved Skagenkrysset ble lagt ned. For noen år siden spurte jeg Sture Pedersen om han kunne tenke seg et samarbeide hvor jeg drev gatekjøkken ved siden av hans kiosk. Den gangen ble det bare pratet bort. Hvem vil vel starte et samarbeide med noen som ikke kan ta vare på seg selv, slik tilfellet var med meg den gangen, sier Kenneth.

Men kimen til noe mer var lagt. Tilbake etter endt rusbehandling ble det etter hvert etablert kontakt igjen med Sture Pedersen om en fremtidig overtakelse av kiosken.

– Jeg tente veldig på dette. Trodde nesten ikke helt på det, at muligheten bød seg. Jeg var i fyr og flamme, forteller Kenneth.

– Innledningsvis forsøkte jeg å tenke nøye gjennom hva dette ville innebære. Det første som slo meg var at jeg kom til å bli akkurat som min far og det hadde jeg jo tidligere tenkt at jeg ikke ville ha noe av. Bli som ham, jobbe så mye, døgnet på tamp.

– Samtidig så jeg for meg at det kunne bli nettopp noe slik som vi nå faktisk har lykkes med å få på plass. Jeg var veldig tent på dette og navnet kom nærmest av seg selv, Bromles Kiosk.

– Dette kallenavnet har fulgt meg fra jeg var 14-15 år gammel. Jeg har vokst opp med tre søstre og mamma, altså fire kvinnfolk. Da er det ikke alltid så lett å komme til i prat og diskusjoner. Da pleide jeg bare å humre for meg selv, eller bromme om du vil. ”Du Bromle”, kunne de da slenge til meg. Det ble hengende ved meg.

– Navnevalget var det innledningsvis ikke alle som syntes like mye om, men mange synes det var kult og i dag synes de fleste jeg snakker med at navnet er veldig bra.

fullsizeoutput_11b3

Kenneth driver kiosken på selvstendig grunnlag og er ikke tilknyttet noen kjede, med de fordeler og ulemper det fører med seg.

– Drømmen nå er at jeg innen en 5-årsperiode skal ha en kiosk til, i en tilstøtende kommune eller region. Samtidig har jeg med tiden lyst til å ta over Delfinen. Vi får se hva det blir til.

– Jeg har i dag et veldig godt samarbeide med Orkla Stabburet og kioskmenyen er god, kanskje bedre enn mange tror. Jeg tilbyr hamburgere, pizza og baguetter og mye annet godt. Det er bare å stikke innom.

Nå har Kenneth planer om utvidelse. Savnet etter gatekjøkken vil ikke slippe taket.

– Det tilbudet jeg har i dag har jeg tenkt å videreutvikle. Nå ser vi på tilbud i forbindelse med en utvidelse i løpet av kort tid. Utpå nyåret håper jeg å være i gang med Bromles Kiosk & Grill. Derfor er også samarbeidet med Posten avsluttet. Den konsesjonen ble i sin tid gitt til den tidligere eieren. Nå vil jeg konsentrere meg om mine planer. Jeg trenger den plassen. Vi snakker om investeringer her på nærmere 700.000 kroner, sier Kenneth.

Mange har nok lagt merke til at det har stått en ung kvinne bak disken den siste tiden.

fullsizeoutput_11ae

– Jeg har vært fantastisk heldig og har truffet ei flott jente som opprinnelig kommer fra Salangen.

Sigrid Lomås Hauglid (28) hadde fast jobb i Bodø, men sa opp den for å komme hit til Bø.

– Hun har en helt fantastisk utstråling og et herlig humør. Vi er egentlig veldig like. Begge er litt snarsinte, det kan gå ei kule varmt, men så er vi like fort ferdig med det. Det er helt perfekt.

– Sigrid har virkelig tatt ansvar her og bidratt til å ta vare på det jeg satte i gang. Det er jeg veldig takknemlig for. Jeg blir nesten helt rørt bare av å tenke på det. Det var så fint gjort.

– Hun er utdannet sykepleier og skal i sommer arbeide i hjemmesykepleien i Bø kommune. Samtidig liker hun veldig godt å være sammen med meg her i kiosken.

– Sigrid er i ferd med å etablere seg nettverk i Bø og trives veldig godt her. Hun sier det er som å være kommet hjem. Om kiosken og det vi har her, så har jeg vært tydelig på at dette er like mye hennes som det er mitt.

Med kioskdrift blir det mange lange dager med mye å gjøre.

– Det er store svingninger. November til februar er eksempelvis svake måneder med hensyn til butikkdrift, og da handler det om å være kreativ for å få dette til å gå rundt. Det har vært nedturer, men det er flere oppturer og det er de jeg har fokus på.

– Jeg har jo vokst opp med både dysleksi og ADHD, og ble nok ikke sett på som den skarpeste kniven i skuffen på skolen. Men i dag har jeg lært meg å leve med disse utfordringene. Jeg er rimelig selvlært på mye, for eksempel engelsk. Dysleksien er tilnærmet helt overvunnet og ADHD-problematikken bruker jeg ikke lenger medisin for. Jeg benytter i stedet diagnosen positivt og lar den jobbe for meg.

Kenneth er ikke typen til å gi opp.

– Med god hjelp, støttespillere og folk som tror på meg har jeg kommet dit jeg er nå. Jeg vil så mye. Uten den støtten hadde jeg ikke klart dette.

– Og det går bra. Jeg jobber mye og overleverer på egeninnsats. Nå driver jeg kiosken på tredje året og er nok over den verste innledende kneika ved etablering av egen bedrift.

– Jeg føler at jeg er kommet veldig riktig. Jeg har bestandig likt å arbeide i direkte kontakt med andre mennesker. Her på kiosken treffer jeg alle typer mennesker. Samtidig blir det veldig lange arbeidsdager, og da er det godt å få kunne trekke seg litt tilbake for å være klar til en ny dag. Når jeg nå får komme meg til i et komplett kjøkken, blir dette veldig bra.

– Skal man klare å jobbe mye, lenge, da må man trives med det man gjør. Og det gjør jeg virkelig. En god porsjon ADHD kommer virkelig godt med, sier Kenneth og ler hjertelig.

fullsizeoutput_11b1

 

Gå til kontaktopplysninger for Bromles Kiosk