Bøkonfirmanter «På flukt»

Bøkonfirmanter «På flukt»

I helga tok konfirmanter fra Bø turen til Andenes og Bleik for å delta i aksjon «På flukt». Målet var gjennom opplevelser, rollespill og møte med mennesker å få en opplevelse av hva det innebærer å være flyktning. Det handler om innlevelse, forståelse og menneskeverd.

DSCF7679[1]-kopi

«Flyktningene» ble utfordret med forskjellige oppgaver underveis.

– Jeg har i flere år tenkt på et slikt arrangement, men sett på det som ugjennomførbart for oss i en liten menighet, forteller menighetssekretær Jan Åge Strangstad.

For 3-4 år siden tok Strangstad kontakt med Kirkens Nødhjelp, for å høre om de hadde noen erfaring med et slikt arrangement.

– De fortalte at de tidligere hadde vært med å arrangere noe lignende, og at de hadde planer om å «tørke støv av» opplegget sitt, men det kunne ta litt tid. Jeg visste at et slikt arrangement krevde mye menneskelige ressurser, så jeg tenkte at vi måtte avvente.

– Vi som jobber med barn- og unge i de forskjellige menighetene i Vesterålen, treffes fra tid til annen, for å snakke om erfaringer og mulige nye tiltak. På et slikt møte for et års tid siden fortalte «nypresten» i Andøy, Oddvar Tveito, at de hadde arrangert sitt første «På flukt». I samme åndedrag inviterte han alle menighetene i Vesterålen til å være med i 2017. Dermed bestemte vi fra Bø oss for å flykte sammen med Andøykonfirmantene, sier Strangstad.

Fredag kveld var det først samling i Andenes kirke med gudstjeneste. Konfirmantene ble delt inn i grupper og kjørt til Bleik. Konfirmantene fra Bø var samlet i en gruppe. I Høken golfklubbhus ble alle tildelt forskjellige roller. Noen «slet» med krigstraumer, andre ble bandasjert for «krigsskader». Gruppene ble så sendt ut i natten, «på flukt», med 15 minutters mellomrom.

– Vi flyktet fra krig og terrorister i Syria (Bleik) via Tyrkia, Hellas, Makedonia, Serbia, Ungarn, Østerrike, Tyskland og Danmark, til trygge Norge (Andenes), forteller Strangstad.

Alle fulgte et kart som viste hvor man skulle flykte. Underveis var det oppgaver som skulle løses, og det ble gitt poeng for utførelse som ble ført i scorekort. Det var grensevakter og passkontroll. På grensene måtte alle gjøre som grensevaktene sa. De opplevde skumle «skyteepisoder.» De ble tatt av «terrorister» som tok passene fra enkelte, hvilket senere gjorde det vanskelig på grenseovergangene.

– Vi ble ransaket og fratatt godteri og andre eiendeler. Men vi ga aldri opp. Vi holdt sammen og «terroristene» klarte aldri å ta fra oss motet, eller å kidnappe noen av oss, forteller Strangstad.

DSCF7711[1]-kopi

Eline har fått innvilget permanent oppholdstillatelse i Norge.

– Vi ble slitne, våte og til slutt kalde mens vi ventet på å få oppholdstillatelse i Norge, men det var aldri uforsvarlig, understreker menighetssekretæren.

På «asylmottaket» måtte alle gjennom tre forskjellige «kontroller». Mange papirer skulle fylles ut. Det var helsesjekk, søknad om asyl og så måtte «flyktningene» dokumentere sin kunnskap om Norge. Til slutt fikk de utlevert en erklæring om «oppholdstillatelse», og den ga adgang til 2. etasje i forsamlingshuset, hvor det ventet mat og hvile. Da var rollespillet over. Klokken hadde passert 05.00 og konfirmantene hadde da vært «på flukt» gjennom natten i 5-6 timer.

– En fantastisk opplevelse, sier Strangstad som er kjempestolt av konfirmantene fra Bø som også fikk flest poeng og vant konkurransen.

Lørdag morgen klokken 6 satte konfirmantene seg i minibuss for retur hjem til Bø.

– Jeg vil rette en stor takk til de positive og flotte konfirmantene for en ny og annerledes opplevelse. For ei natt. Jeg vil også takke til menighetene i Andøy, og til Norsk folkehjelp som arrangører, avslutter Strangstad.

Flere bilder fra natten: