Bli med og opplev Sinahula

Bli med og opplev Sinahula

Regine Serine ”Sina” Normann, født 1867 og død 1939, kjenner vi som forfatter, født i Bø i Vesterålen. Sinahula er en hule dannet av større fjellblokker som har ramlet ned. Her er det stor plass og det sies at forfatteren Regine Normann dro hit for å finne litt frihet fra sin nokså strenge mann. Han likte ikke at hun skrev. Det sies at hun skrev noen av sine første verker her inne. Derav navnet Sinahula. Hvert år er det Reginedagan i Bø i Vesterålen, så også i år. Da arrangeres det flere turer opp til hula. Det er satt opp en trapp slik at det er lett å komme ned i hula.

Årets første arrangement i Sinahula skjer på åpningsdagen, førstkommende søndag 23. juli. Da legges det til rette for en Skriveworkshop inne i hula, hvor Regine Normann også satt og skrev. Til å lede denne wokshopen, har arrangøren hyret Nikoline Spjelkavik og hennes kompanjong, Victoria Røising, som til daglig driver et lite teaterkompani som kalles Lost and Found productions. Det kan også nevnes at disse to står bak både produksjon og regissering av jubileumsforetillingen «Usynlig selskap».

I skriveworkshopen vil de to damene gå gjennom metoder for å starte eller fortsette en påbegynt skriveprosess, ved å gi oppgaver som er åpne og passer for alle som liker å skrive – enten det er noveller, dikt, sangtekster, eventyr, adjektivfortellinger eller memoarer. Er du mellom 12 og 112 år, skulle dette passe for deg!  Workshopen tar et par timer, og husk å ha med penn og papir! Til denne workshopen er det forhåndspåmelding til lostandfoundprod@outlook.com.

Som en oppfølging av skriveworkshopen på søndag, vil det på tirsdags formiddag arrangeres Litterær Salong hos Lone på Skagakaia. Denne vil være inspirert av de litterære salongene som ble holdt i Christiania, og som Regine Normann ofte var en del av. Her kan man nyte servering i krystall og fint porselen, og det blir høytlesning av egenskrevne tekster i tillegg til et lite utvalg av Regines egne fortellinger. Deltakerne fra søndagens skriveworkshop presenterer også sine tekster her. Kanskje er dette starten på den nye Christiania-bohemen? Kom for å høre nye, spennende stemmer og gamle eventyr!

På onsdags kveld er det Midnattstur til Sinahula – tradisjonen tro! Det blir vandring i Regines fotspor opp til Sinahula, guidet av Tom Tobiassen. På turen vil han fortelle litt fra Regine Normanns liv. Inne i hula, som vil være trolsk opplyst av oljelamper og stearinlys, vil det bli fortellerstund med Maja Bugge og Tori Snerte. Maja, som er fra Sortland, er cellist og komponist. Tori er opprinnelig fra Bø, men bor nå i Hemsedal. Hun jobber som lærer, men har studert fortellerkunst, og er dirignet og musiker. Sammen er de opptatt av å formidle sine egne barndomsminner fra Bø, og i fortellerstunden i Sinahula vil de bringe sine egne opplevelser og stemninger inn i Regine Normanns tekstmateriale. Maja er spent på hvordan akustikken blir i hula, når hun skal spille soloimprovisasjoner for forteller, steinhule og cello.

Torsdags formiddag er den tradisjonelle familieturen til Sinahula. Denne gang er det Barnas Turlag og Gøril Karlsen som står for guiding og fortelling på veien til hula – samt forteller fra Regines eventyr inne i den spennende Sinahula.

Så, som dere skjønner; Sinahula anses som viktig i historien om Regine Serine «Sina» Normann og starten på hennes forfatterskap. Arrangøren av Reginedagan ønsker å formidle dette til publikum, gjennom disse arrangementene.