Barbro ønsker større miljø for kunst i Vesterålen.

Barbro ønsker større miljø for kunst i Vesterålen.

Barbro har alltid vært kreativ. Helt siden hun var liten har hun elsket å tegne og male, men hun skulle bli en voksen dame før hun turte å leve ut drømmen som kunstner.

Etter 17 år borte fra Bø fikk Barbro hjemlengsel. Tiden var inne for å flytte tilbake til Bø, og sammen med ektemannen Stein flyttet de nordover i 2016. Barbro og Stein møttes på Notodden Blues Festival i 2007 hvor det oppsto søt musikk, og siden har de holdt sammen.

“Stein og jeg har vært sammen i 13 år. Han er opprinnelig fra Gudbrandsdalen men trives veldig godt i Bø. Han har alltid vært en god støttespiller for meg”, deler Barbro.

Barbro er utdannet barnevernspedagog og har tidligere jobbet innen voksenpsykiatri og med voksne og barn med ulike typer for utviklingshemminger. Men ettersom hun selv har store fysiske utfordringer med kroppen sin, har Barbro måttet trekke seg tilbake fra arbeidslivet. Nå for tiden maler Barbo når hun har energi til det, og siden 2009 har hun malt mer aktivt. Hun har blant annet hatt utstilling under Reginedagene i Bø, i Fredrikstad og på Kunstnerhuset på Sortland. Men i sommer har utstillingen blitt holdt hjemme på Lokkøy i Bø, hvor hun har åpnet sitt eget hjem noen timer i helgene.

“Det har vært veldig behagelig med utstilling hjemme. Det har vært god respons fra besøkende, og det er jeg veldig takknemlig for. Det er alltid spennende å møte publikum og se hvordan de reagerer på kunsten min. Noen ganger kan de ha lignende følelser som jeg hadde da jeg malte bilde. Mens andre ganger har de helt andre assosiasjoner til bildene enn meg. Når kundene får en sterk reaksjon blir jeg veldig rørt. Det er godt å vite at bildene betyr noe for de som kjøper dem”, forteller Barbro.

HEG_1216-Edit

Men det er ikke alltid like lett å være kunstner. Noen bilder gir en dypere mening for kunstneren selv. I slike situasjoner kan det være vanskelig å gi slipp på bilde:
“Det har hendt at jeg har ferdigstilt oppheng av utstillingen. Men bare minutter før åpning må jeg ta ned et bilde fordi jeg ikke er klar for å selge det. Så kan det gå litt tid, og plutselig er det ikke noe problem lenger. Jeg har et veldig personlig forhold til kunsten min”, fortsetter Barbro.

Inspirasjonen henter hun fra musikk og naturen. Selv om hun ikke direkte maler natur, blir hun inspirert av fargene, formene, kontrasten og lyset hun ser. Hjemme i stua står det to lenestoler. Her sitter Barbro og Stein og ser på havet, fjellene og lyset som beveger seg over himmelen.

“ Jeg suger inntrykkene til meg og så kommer det ut på mitt vis og til min tid, krydret med stemning, følelser og indre bilder. Akkurat nå er det blåtoner der ute og varme toner på lerrete. Det er ikke alltid jeg har planlagt hva jeg skal male. Jeg går ned på arbeidsværelset og stiller meg foran et hvitt lerret. Så tar jeg de fargene jeg føler der og da, og slik starter prosessen. Jeg maler mye på følelser, og noen ganger kan det kjennes ut som jeg maler de ut på lerretet. Hvor lang tid et bilde tar kan variere veldig”, forteller Barbro.

“Noe som ofte er gjennomgående i bildene mine er det fargesterke uttrykket. Jeg liker også å utforske nye teknikker å finne nye uttrykk. Jeg har gått kurs hos kjente kunstnere som den danske anerkjente kunstneren Pia Brix Thomsen og vår egen Tove Hov Jacobsen. Jeg kan bruke mye tid på online kurs eller se video av andre kunstnere som maler. I tillegg følger jeg med i kunstforum. Det gir meg inspirasjon til å prøve nye ting. Jeg hører også på musikk fra Kari Bremnes og Thomas Dybdahl”, fortsetter Barbro.

Barbro ønsker at flere skal få oppleve kunsten hennes. Hun har et ønske om en større arena for billedkunst i Vesterålen, noe hun savner fra tiden hun bodde i Fredrikstad. Gatene i gamlebyen var fylt med galleri og atelier, og der var det flere samlingspunkt rundt kunsten:
«Gamlebyen i Fredrikstad hadde mye å by på innen kunst. Det er mange gallerier man kan ta turen innom, og miljøet for kunst er større. Hadde helsen min vært bedre hadde kanskje ambisjonsnivået også vært høyere. Men jeg er veldig takknemlig for alle i Bø og Vesterålen som har støttet opp om meg og kunsten min», forteller Barbro.

HEG_1185-Edit

Barbro selger kunsten sin i mange forskjellige former. Hun har både store og små bilder på lerret, samtidig blir mange av bildene digitalisert og trykket på kunstpapir, og noen som årskalender. I tillegg har hun også fått laget fat med bildene trykket på, så nå er motivene også blitt til «brukskunst». Fatene kan brukes som for eksempel serveringsfat og lysfat, og de tåler oppvaskmaskin. Både fat og årskalender håper Barbro kan ligge under juletreet til mange i år:
«Kalenderen var veldig populær i 2019, og jeg håper at den og andre produkter jeg selger kan glede mange. Det er skikkelig brukskunst», avslutter Barbro.

Barbro åpner opp sitt hjem og atelier etter avtale hvis det er noen som er interessert i hennes malerier. Du kan finne hennes kunst både på facebook og instagram.